Geïmpregneerde klamboe

Naast de verschillende soorten klamboes, zoals ronde/vierkante/driehoekige en nog vele andere met ieder een ander soort ophangsysteem, kan er ook nog verschil zitten in geïmpregneerde en niet geïmpregneerde klamboes. Wat het verschil hierin is en wat de werkzame stoffen zijn van een geïmpregneerde klamboe lees je in dit artikel.

Verschil geïmpregneerde en niet-geïmpregneerde klamboe

geimpregneerde klamboeVeel huishoudens hebben een klamboe in gebruik. Hoewel het natuurlijk gebruikt wordt om te voorkomen dat we ‘s nachts geprikt en getreiterd worden door insecten en andere vervelende beestjes, hangen de klamboes ook vaak op (meisjes) slaapkamers ter decoratie. Maar, niet alleen thuis wordt er gebruik gemaakt van een klamboe. Ook op reis is het verstandig hiervan gebruik te maken. Vooral als u naar gebieden gaat waar insecten negatieve gevolgen kunnen hebben voor uw gezondheid.
Hoewel de functie natuurlijk bij een klamboe voor thuis als bij een klamboe op reis min of meer hetzelfde is, zit er wel degelijk verschil in. Namelijk het verschil in het feit of de klamboe geïmpregneerd is of niet. Maar wat is dat eigenlijk, een geïmpregneerde klamboe? Een geïmpregneerde klamboe is behandeld met een speciale stof dat insecten dood. Deze stof zit als het ware als een ‘laagje’ over de klamboe heen. Het zorgt ervoor dat insecten en andere vervelende beestjes nog verder bij u uit de buurt blijven en u daardoor niet geprikt kunt worden, ondanks dat u tegen het gaas van de klamboe ligt. Vooral voor op reis zijn de geïmpregneerde klamboes heel populair. De stof waarmee een klamboe wordt geïmpregneerd is permetrine of deltametrine. Daar zo meer over.
Klamboes voor thuis gebruik zijn over het algemeen niet geïmpregneerd en daarmee iets toegankelijker om aan te schaffen. Klamboes voor op reis zijn wel geïmpregneerd. Ze beschermen u beter tegen insecten en houden ze tevens op afstand. Wel ligt de prijs bij deze klamboes iets hoger.

Permetrine en deltametrine

Zowel permetrine als deltametrine zijn de werkzame stoffen waar klamboes mee geïmpregneerd worden. Beiden zijn chemische stoffen die ervoor zorgen dat insecten op afstand worden gehouden. Hoewel het voor insecten bedwelmend of zelfs dodelijk kan zijn, is dit voor mensen niet het geval.
Permetrine is de meest gebruikte stof om een klamboe mee te impregneren. De stoffen zijn (in de kleine getallen waarvoor het op klamboes gebruikt wordt) niet giftig voor de mens. Hoewel de stoffen niet meer los verkocht mogen worden omdat dit als bestrijdingsmiddel wordt gezien, is de hoeveelheid wat op en klamboe zit niet schadelijk voor onze gezondheid. Toch is het aan te raden kinderen tot 6 jaar niet bloot te stellen aan geïmpregneerde klamboes. Met een geïmpregneerde klamboe weet u zeker dat u goed voorbereid en beschermd op reis gaat.